Hakkımızda
Elez Adı
Anadolu binlerce yildir sayisiz uygarligin kuruldugu,günümüz insan uygarliginda ve tarihinde önemli bir yerlesim yeri olmustur. Binlerce yillik geçmisinde birçok ulus ve topluluk Anadolu topraginda gelistirdigi kültürünü ve uygarligini bütün insanliga miras olarak birakmistir. Günümüz bati uygarliginin temellerinin atildigi, dogu - bati kültürünün bulusma yeri, ve sentezlerinin olustugu bu topraklarda konusulan , bu gün de halen kullanilan dil ve lehçeler birbirlerini dogal olarak etkilediler. Birçok sözcük ortak kullanilir oldu. Kültürlerin geçisleri ve dil etkilesimi Anadolu'nun kültürel mirasi, insaninin yasaminin da temel zenginligidir. Canli ve zengin kültürün olusmasinda toprak, etnografya ve ekonomi kuskusuz temel faktörlerden. Zeytinin ana vatani Anadolu topraginda, beslenmenin, ticaretin temel faktörlerinden biri de dogaldir ki zeytin ve zeytinyagi olmustur.
Bugün Bati Anadolu'da Izmir'in Urla ilçesi yakinlarinda dünyanin en eski zeytin isliklerinin oldugu, ekonomisinin büyük bölümü zeytin olan KLAZOMENAI günümüzden 2600 yil öncesine uzanan geçmisi ile zeytini yaga dönüstürüyor.
Yine Izmir - Bergama arasinda yer alan ve önemli ölçüde tahrip edilmis olan ELAI zeytin islik sehri, zeytinin kültür ve tarih birikimini diger örnekleri ile birlikte günümüze tasiyorlar.
Latince , zeytinin OLEA olan adi günümüzde, Anadolu'da ,Ege'nin bazi yörelerinde,kutsal IDA daginda, "ZEYTIN" adi, "ELEZ" olarak adlandirilmakta.
"ELEZ" adi Homeros'tan , Truva'dan bu yana, Anadolu, kültürlerin ve dillerin bulustuklari yalniz ION ve Türk dillerinde ortak zeytin adi olmakla kalmiyor elbette.
Baska bir kültür ve dilde de ortak isim .Tarih boyunca oldugu gibi bu gün de Anadolu'nun yakin baglasigi Ortadogu ve onun dili Arapça'da "EN NEFIS,EN LEZIZ" anlamina gelmekte "ELEZ".
Isimden söz etmisken , antik çaglardan bu yana Akdeniz havzasinda bebeklere "Olivia" , "Olive", "Oliver" , "Olivares" gibi "Zeytin" anlamina gelen adlar verilirdi. Zeytin agacinin kutsalligi ve uzun ömrüne atifta bulunmak istenmesinden olmali. Günümüzde de bu inanis devam ediyor olmali ki, bati ülkelerinde "Olivier", "Oliver", "Olivia" adlari yaygin kullanilmasi ve popülerligi gösteriyor.