Bunları Biliyor musunuz?
Yararlı kısa bilgiler…
· Sadece zeytinyağlılar değil, bütün yemeklerinizde zeytinyağı kullanabilirsiniz. Araştırmaların sonuçları ve uzmanların görüşleri, yetişkin insanların beslenmesinde günlük ortalama 70 gr. Yağ tüketilmesi gerektiğidir. Bunun %70’ i doğrudan zeytinyağı, kalan bölümü ise tereyağı ve günlük tüketimde kullandığımız hayvansal besinler ile sebze benzeri bitkisel ürünlerin içinde doğal olarak var olan yağlardır. Yemek yapılırken kullanılacak zeytinyağının 1/3’i hazırlık aşamasında, geriye kalan 2/3’si yemek servis edilmeden çiğ olarak üzerine dökülüp tüketilmesi sağlıklı beslenmenin temel kuralı olduğunu biliyor musunuz?
· Zeytinyağında mikrop ve bakterilerin yaşayamadığını biliyor musunuz?
· Roma devletinin başkentinde kişi başına zeytinyağı tüketimi 55 kg. dı. Bunun 30 Kg.’ı cilt bakımı ve vücut temizliği için kullanıldığını biliyor musunuz?
· Zeytinyağının ciltte hiçbir alerjik lezyon yaratmadığını, tersine tedavi edici ve olumlu sonuçlar ortaya çıktığını biliyor musunuz?
· Doğrudan kullanımda zeytinyağının, günlük kullanımda zeytinyağı sabununun saç dökülmelerini önlediği, saç köklerini güçlendirdiğini biliyor musunuz?
· 600 yılı aşkın Kırkpınar güreşlerinde güreşçiler neden zeytinyağı kullanır?
Kırkpınar güreşlerinin temel özelliği güç ve dayanıklılıktır. Yüksek enerji ve oksijen tüketimini gerektirir. Enerji için oksijen ihtiyacı sadece nefesle değil derideki gözeneklerle de daha fazla oksijenin vücuda alınması sağlanır. Güreşçilerin vücuduna yağ sürülmesi kayganlık sağlamakla birlikte güreşçilerin ciltlerindeki gözeneklerin zeytinyağı ile açılması da sağlanır.Zeytinyağı kullanılan güreşlerde sporcular 8-10 saat güreşebilirken aynı güreşçiler diğer sıvı yağlarla yağlandığında 2-4 saatten fazla güreşemedikleri biliyor musunuz?
· Kobe (Japonya) üniversitesinde tüysüz fareler üzerinde yapılan bir araştırmada; ciltlerine zeytinyağı sürülen ve sürülemeyen ve aynı süre ultraviyole ışınlara tabi tutulan farelerin zeytinyağı sürülmeyenlerinde cilt kanseri ortaya çıktığı, zeytinyağı sürülenlerde herhangi bir lezyona rastlanmadığını biliyor musunuz?
· Türkiye’nin her yıl petrolden sonra en büyük dış alım bedelini sıvı yağ için ödediğini biliyor musunuz (2009 yılı ödemesi 6 milyar Tl.) ?
· Türkiye’de kalp-damar ve kanser hastalığının ölümlerdeki ilk sırayı aldığını, bu hastalıkların tedavisin için 40 milyar Tl. ödediğini biliyor musunuz?
· Burhaniye Ören’de olan, Antik Adremiteion kenti kazılarında çıkan bir erkek iskeletinde, o yıllarda ortalama insan ömrü 35-45 yıl iken, iskeleti bulunan erkeğin boynunun altına zeytinyağı şişesi konularak gömüldüğünü, yapılan antropolojik araştırmada 65 yıl ve çok sağlıklı yaşadığını biliyor musunuz?
· Zeytincilik biliminde zeytin ağaçlarının 500 mt. yükseklikten sonrasında yetişemeyeceği yazılı iken, Anadolu’da 1200 mt. Yükseklikte zeytin ağaçları olduğunu biliyor musunuz?
· Anayurdu Anadolu olan zeytinin, kutsal kitaplarda da konu edilen Nuh tufanının bittiğini işret eden ağzında zeytin dalı olan güvercin konusunu, dünyaca ünlü Sümerolog Prof.Dr. Muazzez İlmiye Çığ tarafından Sümerlerle zeytinin ilişkisini inceleyeceğini söylediğini biliyor musunuz?
· Evliya çelebi seyahatnamesinde Kızılırmak vadisinin zeytinliklerle dolu olduğunu yazdığını biliyor musunuz?
· Zeytinyağı ve şarabın 6 bin yılı aşkın bir yol arkadaşlıkları ve kültür birliktelikleri olduğunu, şarapta 600, zeytinyağında 2800 koku ve tat olduğunu, dünyada hiçbir üründe zeytinyağı kadar çok koku ve tadın bir arada olmadığını biliyor musunuz?
· Elez dostlarının zeytin ve zeytinyağında bilinmeyenleri paylaşmaları ve bize yazmalarını bekliyoruz…
Tağşiş Nedir?
Tağşiş kelime anlamı olarak “karıştırma-katıştırmadır”.
Zeytincilikte tağşiş ELEZ için ahlaksızlık ve onursuzluk anlamına gelir. Zeytin binlerce yıllık bir kültürdür. İnanlığın süzülmüş tarihsel birikimini ifade eder. Bir kavramlar ve değerler bütünüdür. Kaldı ki zeytin ve zeytinyağından elde edilen ürünler natürel ve uygun işleme, depolama,ambalajlama koşullarında üreticisine de tüketicisine de ihanet etmez. Zeytin ağaçlarımız “yaşatmak için yaşarım”diyorsa onların en saf ve temiz, doğanın insanlığa sunduğu mucizeyi kar ve daha fazla kazanç hırsı ile kirletilmesi elbette ki affedilemez.
ELEZ tağşişi insanlığa karşı işlenen suçlarla eşdeğer görür.
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda zeytinyağında tağşiş yaygın görülmeye başlanmıştır. Ortalama fiyatların altında satılan zeytinyağları bilinmelidir ki tağşişli olma olasılığı yüksektir. Rafine edilmiş zeytinyağlarının içine sızma yağda olması gereken kokular “deodarizasyon” yöntemi ile yapay kokular, sızma yağ rengi ve görüntüsü vermek için de klorofil katarak yapılan sahtecilik yaygındır. Gerçek sızma zeytinyağı ile literatürde “kolon yağı” olarak adlandırılan bu yağları dikkatli tüketiciler hemen fark edebilir. “Kolon yağı” yüksek ısıl işlemden (270C)geçirilerek elde edildiği için kavrulmuş yağ koku ve tadındadır. Sahtecilik gerçek zeytincilerin de en büyük problemlerinin başında gelmektedir. Zeytincilik kurumları bununla sıkı bir mücadele içindedir. Tüketicilerin güvenle tüketecekleri ürünlerin yaygın olması, sahtecilere fırsat verilmemesi için kalite kontrol programları ve beyaz listeler izlenmelidir.
Zeytinyağı donar mı?
Zeytinyağı 5 C nin altındaki ısılarda ve buzdolabına konulduğunda donar. Ancak donma zeytinyağının bozulması anlamına gelmez. Oda sıcaklığı koşullarında çözülür ve özelliklerinden hiçbir şey kaybetmez. Donan zeytinyağı ısıtılarak çözülmemelidir.
Zeytinyağı ile kızartma yapılır mı?
Kızartmalarınızı kesinlikle zeytinyağı ile yapmanızı öneriyoruz. Zeytinyağı ile kızartma yapılmayacağı kamuoyunda yaygın olarak kabul ettirilmiş yanlış bir bilgidir. Yanlıştır, çünkü yanma düzeyi diğer sıvı yağlara göre en yüksek yağ zeytinyağıdır. 220 c de yanar. Diğer sıvı yağlar 110 C de yanar. Hiçbir kızarma 110 C nin üzerine çıkmadan yapılamaz. Zeytinyağı ile birden fazla aynı türden kızartma yapabilirsiniz. Örneğin, balık kızarttığınız zeytinyağını bir süzgüden geçirerek içindeki kalıntılardan ayrıştırıp daha sonraki balık kızartmalarınızda kullanabilirsiniz. Benzer uygulamayı diğer kızartma türlerinde de yapabilirsiniz.
Zeytinyağı ile yapılan kızartmalarda yağdan kaynaklı kanserojen türevler ortaya çıkmaz.
ELEZ insan sağlığına daha yaralı etkileri nedeni ile zeytinyağlarını çiğ tüketmeyi ve daha az kızartmalı beslenme programlarını önerir.
Son kızartma yağlarınızı lavabo ya da çöpe dökmeyiniz. Biriktirerek geri dönüşüm firmalarına verebilirsiniz. Unutmayın ki 1 Lt. atık bitkisel yağ 1 milyon Lt. temiz tatlı suyu kirleten özelliktedir.
Zeytinyağı doğrudan cilt bakımında kullanılır mı?
Zeytinyağı cilt bakımında koruyucu ve besleyicidir. İçerdiği yüksek antioksidanlar nedeni ile cildin yalnızca beslenme ile değil doğrudan kullanımı ile de güçlü kalmasını sağlar. Yazın güneş koruyucu kremler yerine zeytinyağı kullanımı çift yönlü etkide bulunur. Cildi beslerken güneşin ultraviyole ışınlardan korunmasını da sağlar. Cilt kanseri ve diğer deri hastalıklarının ortaya çıkmasını engeller. Bebek ve yetişkinlerin pişik, cilt kuruması benzeri olumsuzluklarda, hassas cildi olanlarda kullanılması önerilir.
Bu konuda yaygın bilimsel araştırma ve elde edilen olumlu sonuçlar incelendiğinde zeytinyağının cilt bakım ve korumasında sayısız yararları görülecektir.
Elez ürünlerini ne kadar süre saklayabilirim?
Son kullanma ve üretim tarihleri ürünlerimizin üzerinde yazılıdır. Zeytin ve zeytinyağında doğru saklama koşullarında (Türk gıda kodeksine göre de) iki yıldır. Ancak Elez zeytin ve zeytinyağı ambalajlarında hiçbir zaman bir önceki hasat yılının ürünü ambalaja konulmaz. Çünkü zeytinyağının en tazesi makbul olanıdır. Tüketicilerimiz de son kullanma tarihini beklemeden ürünleri tüketmelerini, uygun tüketim süresi içinde kullanabilecekleri ambalajlarda alım yapmalarını öneririz. Zeytin ve zeytinyağının tazesi ama tersine Elez sabunun eskisi makbuldür. Elez sabunda son kullanma tarihi istenmez. Uygun koruma ve kullanım koşullarında tüketilinceye kadar saklanabilir.
Zeytin ve zeytinyağını buzdolabında saklayabilir miyim?
Kapalı ve ortam etkilerinden korumuş olmak koşulu ile dilerseniz buzdolabında saklayabilirisiniz. Bu durumda zeytin ve zeytinyağı daha uzun süre kullanılır. Zeytinyağı ve zeytininin içine dökülmüş zeytinyağı 5°C sıcaklığın altında bulanık hale gelebilir. Bulanık olması ya da donması önemli değildir. Çünkü oda sıcaklığında tekrar berraklaşır ve özellikleri etkilenmez.
Önerilerimiz
Hamile kadınların beslenmesi ve cilt bakımında zeytinyağı kullanılmasını önerirsiniz?
Hamilelikte doktorunuzun vereceği diyette zeytinyağı tüketmeniz önemlidir. Zeytin ve zeytinyağındaki yüksek antioksidanlar ve besinler hem annenin hamilelik süresinde bebeğin beslenmesi hem de annenin sağlıklı bir hamilelik geçirmesi için önemlidir. İleriki yaşlarda görülebilecek olumsuz etkileri (kemik erimesi, besin ve mineral kayıplarından doğan olumsuzluklar) ortadan kaldırmakta zeytinyağı temel besin ürünü olmalıdır.
Hamilelik süresince cilt kuruması artar ve alışılmadık ölçüde bütün vücutta ve doğal olarak karın bölgesinde gerilmelere maruz kalır. Hamile kadınların %60 ile 80 inde kalıcı çatlaklar meydana gelir. Cildi pürüzsüz ve çatlaklardan arınmış hale getirmek için, günlük karın bölgesine zeytinyağı sürülmesi besleyici ve cilt elastikiyetini arttırıcı sonuç verdiği, hamilelik sonrasında karın çatlakları oluşmadığı görülecektir. Anne ve bebek sağlığına hiçbir olumsuz etkisi olmamasının yanı, sıra her ikisi için de besleyici ve sağlıklı olmasını anlamına gelir.
Emziren annelerin zeytinyağı kullanmasını önerir misiniz?
Emziren anne beslenmesinde zeytinyağı kesinlikle kullanılmalıdır. İçerdiği yüksek antioksidanlar ve besinler anne sütü ile bebek beslenme ve gelişiminde yüksek önemdedir. Bebek beyin ve vücut gelişiminde, bebeğin bağışıklığının ve hastalıklara karşı güçlü olmasında önemlidir. Zeytinyağı, anne sütüne eşdeğer özellikler taşıyan tek üründür. Emziren annelerin göğüs bölgesindeki cildi esnek tutmak ve emzirmeden kaynaklı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için, zeytinyağı ile özel günlük bakım yapıldığında çatlama,yara vb. etkiler görülmeyecektir. Koruyucu kozmetik ürünler kullanmak, cilt emilimi ve bebek emzirirken bebeğin de bünyesine geçeceği için olumsuz etkilere yol açabilecektir. Oysa zeytinyağı sürülmüş göğüsten emzirilen bebeğe hiçbir olumsuzluk geçmesi söz konusu bile değildir.
Bebek ve çocuk beslenmesinde zeytinyağı kullanılabilir mi?
Bebek ve anne ilişkisi çok özeldir ve ilk hamilelik süresinden itibaren en uygun koşullar bundan sonraki Hayatlarında her ikisi için de temel belirleyici özelliklere sahiptir. Diğer etkenlerin yanı sıra anne adayının beslenme biçimi özel önemdedir. Özellikle emziremeyen anneler, bebeklerini emziremedikleri için psikolojik problemler yaşarlar. Her bebeğin beslenmesinde anne sütü çok değerlidir.
Hamilelik öncesi ve hamilelik dönemindeki doğru beslenme biçimine rağmen doğumdan sonra annenin sütünün olmaması ya da çeşitli olumsuzluklar nedeni ile süt problemi yaşanıyorsa zeytinyağı bebek beslenmesinde kullanılabilir.
Zeytinyağı, anne sütüne eşdeğer özellikler taşıyan tek üründür.
Yağsız inek sütü içerisine birkaç damla Elez sızma zeytinyağı damlatılarak anneler bebeklerini gönül rahatlığı ile besleyebilirler.
Emziremeyen anneler, bebeklerini besleyemedikleri düşüncesi kendileri için en büyük problemdir. Bu psikolojinin etkisi ile bebeklerini daha sık ve gereğinden fazla beslemeye çalışırlar. Bu da çocukların ileriki yaşlarında obezite ve bundan kaynaklı sağlık problemlerine yol açma riski demektir.