Hasat
Zeytin ağacı ilkbaharda çîçeklenir. Çekirdeğinin sertleşmesi ve meyvelerinin olgunlaşması yaz aylarında başlar. Eylül ve Kasım aylarında renk değiştirmeye başlayan zeytin önce yeşilden mora, sonra siyaha dönüşerek olgunlaşır, Buna "alacalanma" denir. Olgunlaşan zeytinlerin hasatı Eylül sonundan Şubata ' kadar devam eder. Elde edilecek yağın kalitesi zeytinin nasıl toplandığıyla çok yakından ilgilidir.
Zeytin hasatı için çeşitli metotlar kullanılmaktadır.
- Ağaç üzerinde hasat
- Elle toplama (sağma veya taraklama)
- Makineli hasat
- Yerden Toplama
- Elle kullanılan aletlerle (merdane veya fırça)
- Makine yardımıyla (emici ekipmanlar)
En kaliteli zeytinyağı, dalından tek tek toplanmış zeytinden elde edilir. Saatte en fazla 9-10 kilogram zeytinin toplandığı bu yöntem, meyve sağlam ise en iyi kalitede zeytinyağı üretilmesini sağlar.Zeytinlerin toprak üzerinde günlerce kalması meyve etinin bozulmasına sebep olmaktadır.Bu nedenle bu zeytinler yağa işlendiğinde yağın kalitesinde kaçınılmaz olarak olumsuz sonuçlar meydana getirmektedir.