Püf Noktaları - Pratik Öneriler - Bunları Biliyor Musunuz?

Püf Noktaları 

  • Zeytinyağlı yemeklerin soğumadan kapaklarını açmamalısınız. Yoksa yemeğinizin rengi kararır ve vitaminini kaybeder. Unutulmaması gereken bir şey de, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir.
  • Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Zeytinyağlı sarmayıı tencereye koyarken her katına zeytinyağı ve limon suyu katip, üzerlerini örtecek kadar su ekleyin. Önce hararetli, sonra hafif ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  • Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmamasını sağlamak için şişenin ağzını kapamadan önce mantarı zeytinyağına batırın. Böylelikle şişenin içine havanın girmesine engel olmuş olursunuz.
  • Salçalar açıldıktan kısa süre sonra havayla temas ettiği için küflenir. Bunu önlemek için salçayı cam kavanoza aktarıp üzerine de zeytinyağı dökmelisiniz. Böylece havayla bağı kesileceği için salça hem küflenmez hem de uzun bir süre tazeliğini korur.
  • Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra, içine sirke ve zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın. Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.
  • Yağlı Şişeleri temizlemek için sıcak su ile çalkaladıktan sonra şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan sise çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir süre bu şekilde sallanan sise kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
  • Zeytinyağı lekesi: Sıcak su veya kolonya kullanmayın. Leke taze iken bir küçük parça ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin. Çıkacaktır.

 Pratik Öneriler

  • Bir ziyafet öncesi ve sonrası birer kaşık zeytinyağı içebilirsniz. Zeytinyağı mide zarını örtüp alkolün işlemesini önleyeceği gibi, karışık içkilerin yol açtığı sarhoşluğu bir ölçüde azaltır. Safra salgısını arttırarak hazmı kolaylaştırır...
  • Yüksek tansiyon için: 15-20 kadar taze yada kuru zeytin yaprağını 300 gr. suda 15 dakika kaynatın. Süzgeçten geçirip suyunu alın. Üzerine biraz şeker ilave edin. 15 gün boyunca sabah akşam sıcak için.
  • Kabızlık çekenler: Sabahları aç karnına 1-2 kaşık zeytinyağını deneyiniz. zeytinyağı iyi bir "laksatif"tir
  • Oruç tutanlar: Sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içmek bağırsak ve safra kesesini rahatlatacaktır.
  • Ağrı, romatizma, ayak bileği dönmesi, adale incinmesine karşı: 200 gr. doğranmış taze çiçek ve yaprak, 100 gr. sarı papatya ile 1 kilo zeytinyağını arada sırada karıştırarak 2 saat süreyle bir 1benmari" içinde kaynattıktan sonra içindekileri süzünüz ve acı veren yeri derinlemesine ovuşturunuz.
  • Romatizma ağrıları için: Dövülmüş kuru defne yapraklarını zeytinyağı içinde sulandırıp macunlaştırınız, ağrıyan yerin üzerine bolca sürünüz.
  • Deri yırtılmaları veya kesiklerde: Zeytinyağını, arı balmumu, doğranmış soğan ve kuyruk yağı ile karıştırarak "yara merhemi" olarak kullanabilirsiniz.
  • Soğuktan dudaklarınız çatlamasın diye üzerine biraz zeytinyağı sürün. Kuru ve çatlak elleriniz üzerine biraz zeytinyağı sürünüz. Yorgun ayaklar için banyo sonrasında eşit ölçüdeki zeytinyağı ve limonsuyu ile 10 dakika ovuşturunuz.
  • Zeytinyağını çok az tentürdiyotla karıştırarak ucuz ve sağlıklı bir güneş yağı elde edebilirsiniz.
  • Sütü kesilen anneler için: Yağsız inek sütüne bira zeytinyağı katıp, sütten kesilen bebeğe veriniz. Anne sütü gibi doğal bir besindir, çünkü zeytinyağı anne sütüne yakın miktarda linoleik ve linolenik içerir.

 

Bunları Biliyor musunuz?

  • Türkiye kalp projesi araştırmalarının sonuçlarına göre, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 37'si kalp hastalıklarından kaynaklanıyor
  • Kolesterol yüksekliği zeytinyağı en az tüketen Karadeniz bölgemizde, en düşük oran ise zeytinyağı ağırlıklı beslenen Ayvalık çevresinde. Zeytinyağını bol tüketen ülkelerde özellikle Yunanistan, İspanya ve İtalya'da kalp ve damar hastalıkları ve bu hastalıklardan ölüm oranı çok düşük.
  • Amerika'nın ünlü beslenme uzmanı Ancel Keys, Akdeniz ülkelerinde damar ve kalp hastalıklarına çok az rastlanmasının nedenini araştırmış ve bütün yemeklerde sadece natürel sızma zeytinyağı kullanan bu hastalarda ülser yaralarının kapanma oranının yüzde 55 olduğu saptanmıştır.
  • Ciltlerine radyasyon verilmeden önce zeytinyağı sürülen hamsterlarda, zeytinyağının radyasyona karşı kesin ve tam bir koruyucu madde olduğu saptanmıştır.